Dieta bezmleczna dedykowana jest osobom ze skazą białkową, a także tym, które nie tolerują białek mleka oraz laktozy. Przestrzeganie jej dla osoby uczulonej jest niezwykle istotne na drodze do zlikwidowania objawów alergii, prawidłowego rozwoju oraz zapobiegania pojawienia się astmy oraz innych chorób, które mają podłoże alergiczne. Jaki jadłospis wchodzi więc w rachubę. Co jeść, a czego unikać? Podpowiadamy.
Dieta bezmleczna – kto powinien na niej być?
Dietę bezmleczną nazywamy dietą eliminacyjną i zalicza się ją do form leczenia przyczynowego alergii na białka mleka. Najczęściej ten rodzaj alergii obserwuje się u małych dzieci, jednak wskazane jest jej przestrzeganie także u osób dorosłych, które nie tolerują białek mleka oraz laktozy – inaczej, cukru mlecznego. Trzeba wiedzieć, że alergia i nietolerancja oznacza jedno i to samo.
Bardzo często osoby, które muszą unikać produktów, które zawierają wspomniane składniki mają problem ułożeniem jadłospisu. Mimo że istnieje kilka zasad jakie trzeba przestrzegać, brakuje im pomysłu na skomponowanie bezpiecznego i przy tym smacznego posiłku. Tu z pomocą przychodzi doradztwo żywieniowe. Specjaliści ułożą spersonalizowany jadłospis. Wiele cateringów dietetycznych ma w swojej ofercie tego typu usługi. Potem można skorzystać z ich pomocy w zakresie cateringu pudełkowego. Gotowe posiłki trafiają prosto pod drzwi ich domu.
Szukasz dobrej diety z dostawą do domu? Odwiedź: diet4u.pl
Co jeść, a czego unikać na diecie bezmlecznej?
Dieta bezmleczna nie oznacza eliminacji produktów mecznych na całe życie. Wszystko zależy od indywidualnych predyspozycji organizmu. Z założenia zakłada więc ona całkowite lub tylko czasowe wykluczenie ich. Mowa zarówno o świeżym mleku, jak i skondensowanym oraz proszkowanym. Należy odstawić także wszelkie produkty mleczne tj. maślanka, serwatka, sery, twarogi, jak również wszelkie produkty, które w składzie mają białka mleka. Mowa o kazeinie, laktoglobulinie oraz laktoalbuminie.
Co więc może znaleźć się w jadłospisie osób, które muszą być na diecie bezmlecznej? Bezpieczne jest spożywanie wszystkich rodzajów kasz. Te oprócz swoich bezmlecznych właściwości, są bardzo zdrowe. W przypadku tłuszczów, można spokojnie włączyć do menu bezmleczne margaryny i masła, wszelkie oleje roślinne, a także majonezy. Dla amatorów deserów proponuje się np. sorbety, domowe budynie na bazie kukurydzianej skrobii, czy też kisiele owocowe. Wśród napojów mogą się znaleźć: soki owocowe, a jeśli lubimy, także napoje gazowane.
Czytanie etykiet ma znaczenie
Będąc na diecie bezmlecznej trzeba bardzo uważać na skład produktów. Często nawet nie spodziewamy się, że w niektórych mogą znaleźć się jakiekolwiek ilości mleka, a jednak. Uważajmy więc na pieczywo. Niektórzy producenci używają go do jego odświeżenia. Mleko dodaje się także często do mięs, a w tym wszelkich pasztetów czy serdelków. Niewskazane jest także spożywanie wołowiny oraz cielęciny. Wśród słodkości mleczne dodatki wiodą prym głównie w czekoladzie, gotowych ciastach, wszelkiej maści batonikach czy budyniach. Mleko może być nawet składnikiem słodzików!
Pamiętajmy o tym, że dieta bezmleczna musi być przestrzegana restrykcyjnie. Nawet śladowe ilości mleka mogą spowodować ostrą reakcję alergiczną.
[…] Zobacz także: http://pressweb.pl/dieta-bez-nabialu-co-jesc-a-czego-unikac/ […]