Comber z sarny – jak go przyrządzić?

comber
0 0
Read Time1 Minute, 35 Second

Comber z sarny to świetny sposób na odkrycie rodzimej kuchni. Do jego przyrządzenia warto wykorzystać inne tradycyjne składniki. Jak jednak połączyć je w smaczne danie?

Jak smakuje comber z sarny?

Comber z sarny jest mięsem pochodzącym z lędźwiowego odcinka ciała zwierzęcia. Charakteryzuje się lekko słodkawym smakiem. Uchodzi także za mięso delikatne. Do podkreślenia jej walorów warto używać lokalnych składników. Sprawdzają się m.in. podlaskie wyroby takie jak wiejskie masło i dary lasu.

Potrawy z sarny uchodzą za dość trudne do przygotowania. Istotnie, by właściwie je przyrządzić, trzeba poświęcić sporo czasu. Bez wątpienia warto go jednak przeznaczyć, by móc potem cieszyć się wyjątkowym smakiem. Comber z sarny świetnie smakuje, gdy jest duszony na małym ogniu lub pieczony.

Jak przyrządzić comber z sarny na obiad?

Kilogramowy comber z sarny można przyrządzić np. z dodatkiem 200 g boczku. Do podkreślenia smaku przyda się 5 ziaren jałowca, suszone grzyby, sól i pieprz. Reszta składników to łyżka mąki i niepełna szklanka bulionu warzywnego.

Najpierw mięso należy umyć i osuszyć, a następnie dodać szczyptę pieprzu i soli. W moździerzu trzeba zmiażdżyć ziarna jałowca i obłożyć nimi comber. Kolejnym krokiem jest pokrycie go plastrami boczku. Danie trzeba włożyć do żaroodpornej misy i nie przykrywać. Powinno piec się w temperaturze 220°C.

Po 20 minutach comber z jelenia trzeba obrócić, posypać grzybami i oblać bulionem. Od tej pory potrawę należy piec w 180°C przez kolejną godzinę. Kolejnym krokiem jest wlanie mięsnego sosu do naczynia, wymieszanie ze śmietaną i ponowne wlanie do misy z pieczenią.

Z czym podawać comber z sarny?

Comber z jelenia smakuje dobrze z pieczonymi ziemniakami, kaszą lub purée z selera. Świetnym dodatkiem są surówki. Z potrawą dobrze komponuje się np. kiszona kapusta i ogórki oraz buraczki z miodem, orzechami i miodem.

Mięso tego zwierzęcia sprawdza się też jako przystawka. Tatar z sarny można przyrządzić z dodatkiem cebuli, ogórków kiszonych lub korniszonych, jajka, soli i pieprzu. Do smaku warto dodać musztardy.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz