Przechowywanie warzyw to kluczowa czynność, która pomaga w zachowaniu ich świeżości. Musimy wiedzieć, jak to robić i jakich pojemników użyć. Właściwy sposób przechowywania zapewnia dostęp powietrza niezbędny dla dłuższej świeżości produktów. Równie ważny jest przewóz warzyw. Jeśli robimy to dobrze i umiejętnie, warzywa będą dobre przez dłuższy czas.
Jak przechowywać warzywa, aby dłużej pozostały świeże?
Każde warzywo jest inne i powinniśmy mieć to na uwadze. Jedne lubią chłodne i zaciemnione miejsca, inne powinny pozostać w miejscu nasłonecznionym. Wiele firm oferuje specjalistyczne pojemniki do warzyw, które stwarzają właściwe warunki dla warzyw. Jeśli się do tego nie zastosujemy, warzywa bardzo szybko się zepsują. Należy wiedzieć również, które warzywa mogą leżeć obok siebie.
Warzywa takie jak marchew czy włoszczyzna lubią chłód i ciemne pomieszczenia. Ważne, aby przechowywać je w przewiewnym miejscu. Oczywiście tego rodzaju produkty zachowują ważność kilka dni. Ziemniaki natomiast powinno przechowywać się w miejscu zimnym i suchym. Jeśli mają za ciepło, mogą zacząć kiełkować. Warzywa zielone powinny być zawsze w lodówce.
Jakie powinny być pojemniki do warzyw?
Warzywa to specyficzne produkty, które wymagają odpowiedniego przechowywania. Każde z nich jest nieco inne i ma inne potrzeby. Pojemniki metalowe producent to popularne rozwiązanie do przechowywania produktów takich jak warzywa. Takie rozwiązanie jest bardzo wytrzymałe, ponieważ mieści wiele warzyw o większej wadze. Jeśli zdecydujemy się na modele stworzone z siatki, warzywa będą miały zapewniony odpowiedni dopływ powietrza, a dzięki temu dłużej zachowają świeżość.
Można także wykorzystać pojemniki zrobione z tworzyw sztucznych. Jest to najczęściej wykorzystywane rozwiązanie, ponieważ jest bardzo ekologiczne. Materiały, z którego wykonane są te pojemniki, może w pełni zostać poddany procesowi, jakim jest recykling. Pojemniki z tworzyw sztucznych wyposażone są w specjalne otwory, dzięki którym powietrze przedostaje się do wnętrza. Zapobiega to gniciu warzyw.