Osłonki poliamidowe są niezwykle przydatne w kontekście tworzenia konkretnych wyrobów mięsnych. O jakich warto przede wszystkim wspomnieć?
Osłonki poliamidowe – czym one są i jaka jest ich charakterystyka?
Gastronomia wielokrotnie potrafi nas zaskakiwać, między innymi przez fakt tego, jak wiele ciekawych wyrobów jest w niej używanych – niekoniecznie do spożywania, a raczej do tworzenia konkretnych produktów spożywczych. W tej grupie bez wątpienia warto wspomnieć o czymś takim, jak osłonki poliamidowe. Czym one jednak tak właściwie są i jaka jest ich charakterystyka? Mówiąc wprost – są to specjalne osłonki, które wykorzystuje się do tworzenia wędlin i wszelkiego rodzaju produktów mięsnych. Jest ona wykorzystywana wyłącznie do parzenia i nie nadaje się do wędzenia konkretnych produktów, co warto mieć na uwadze. Dlaczego są jednak wybierane? Ich głównymi zaletami jest bardzo niska przepuszczalność pary wodnej, świetna wytrzymałość mechaniczna oraz odporność cieplna. Mięso jest również dzięki tego typu osłonkom chronione przed promieniowaniem UV, o czym warto pamiętać – to właśnie dlatego wędliny przechowywane właśnie w taki sposób są w stanie zachować swój smak i aromat.
Do czego najczęściej wykorzystuje się osłonki poliamidowe?
Jak już wspomnieliśmy, osłonki poliamidowe są wykorzystywane wyłącznie do parzenia wyrobów mięsnych – ze względu na swoje właściwości, niemożliwe jest ich wykorzystywanie podczas procesu wędzenia. W jakich więc przypadkach tego typu osłonki będą najbardziej użyteczne? W takich produktach, jak pasztety, mielonki czy salceson osłonka poliamidowa odnajdzie się najlepiej, a wykorzystanie ich sprawi, że wizyta w takim miejscu, jak sklep z przyprawami nie pójdzie na marne!
Jak najlepiej zaopatrzyć się w osłonki poliamidowe?
Jak najlepiej kupić osłonki poliamidowe? Dobrym sposobem będzie przejrzenie ofert w Internecie, najlepiej na stronach oferujących wszelkiego rodzaju artykuły masarskie. Bez trudu znajdziemy tam wszystko, czego potrzebujemy!