Kurczak w sosie curry, najpopularniejsze danie kuchni indyjskiej. Aromatyczna pełna smaku potrawa, którą zna każdy miłośnik kuchni orientalnej. Doskonale sprawdza się na obiad dla całej rodziny. Sam przepis jest bardzo prosty. Nie wymaga wielu składników i długiego gotowania.
Główne elementy potrawy to pierś z kurczaka i aromatyczny sos curry. Gotowe danie często serwowane jest z ryżem. Przepis można łatwo spersonalizować, dodając do sosu ulubione warzywa.
Pomysł na sos curry
Esencją smaku kurczaka curry jest gęsty i aromatyczny sos. Sam sos curry możemy przygotować na bazie mieszanki przypraw curry, bądź jednej z trzech past curry. Każda pasta ma inny stopień ostrości:
- żółta pasta curry – najłagodniejsza z past, kolor nadaje jej dodatek kurkumy
- czerwona pasta curry – umiarkowana ostrość
- zielona pasta curry – najostrzejsza pasta, na bazie zielonych papryczek chili
Płyn dodany do sosu także zmieni smak samej potrawy. Klasycznie wykorzystuje się mleczko kokosowe. Zamiennikiem może być śmietana 30% lub jogurt naturalny.
Warzywa w kurczak curry
Kurczak curry można przyrządzić także z warzywami. Najczęściej w przepisach znajdziemy dodatek cebuli, czosnku, czerwonej papryki i marchewki. Warzywa możemy jednak dobierać według własnych preferencji. Groszek, fasolka szparagowa czy nawet gotowe mrożonki też będą odpowiednie.
Przepis na Kurczak curry
Przedstawię trzy proste przepisy na pysznego kurczaka w sosie curry. Prawdziwy przepis znajduje się na portalu dietetyk.edu.pl
Kurczak curry
Zacznę od najprostszego i bardzo szybkiego przepisu. Przyda się, gdy chcemy przyrządzić błyskawiczny obiad dla rodziny.
Składniki:
- pojedyncza pierś z kurczaka
- puszka mleczka kokosowego
- ząbek czosnku
- mała cebula
- przyprawa curry
- olej do smażenia
- sól i pieprz
Przygotowanie
1. Pierś kurczaka kroimy w kostkę. Do mięsa dodajemy przyprawę curry i dobrze mieszamy. Tak by każdy kawałek był pokryty przyprawą.
2. Rozgrzewamy patelnie z olejem. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
3. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy kurczaka. Gdy kurczak lekko się zrumieni, dodajemy pokrojoną cebulę. Pod koniec smażenia dorzucamy przygotowany czosnek. Smażymy do chwili, gdy czosnek delikatnie się zrumieni.
4. Do patelni wlewamy puszkę mleczka kokosowego. Przyprawiamy curry tak, by cały płyn zmienił kolor. Zmniejszamy ogień, aby sos mógł zgęstnieć.
5. Gdy sos się zredukował, próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli zajdzie taka potrzeba możemy dodać jeszcze curry.
Danie jest gotowe. Można podawać z ryżem.
Kurczak curry z warzywami
Również prosty i szybki przepis z dodatkiem warzyw, by wzbogacić smaki.
Składniki:
- pojedyncza pierś kurczaka
- puszka mleczka kokosowego
- 2 ząbki czosnku
- średnia cebula
- mała marchewka
- połowa papryki czerwonej
- garść zielonej fasolki szparagowej
- przyprawa curry
- pół łyżeczki słodkiej papryki, kurkumy i imbiru
- olej do smażenia
- sól i pieprz
Przygotowanie
1. Kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy curry, papryką słodką, kurkumą i imbirem.
2. Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem. Gdy osiągnie odpowiednią temperaturę, smażymy kurczaka. Następnie ściągamy go z patelni i odstawiamy na bok.
3. Przygotowujemy warzywa. Cebulę kroimy w piórka. Marchewkę i paprykę w słupki. Czosnek drobno siekamy. A fasolkę kroimy na dwie, trzy części w zależności od jej długości.
4. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę, marchewkę i fasolkę. Kiedy lekko zmiękną, dodajemy paprykę. Smażymy, aż fasolka będzie lekko twardawa. Pod koniec dorzucamy czosnek.
5. Do warzyw dodajemy kurczaka. Wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy łyżeczkę curry i dusimy jeszcze chwilę na małym ogniu. Jeśli sos jest zbyt rzadki, zostawiamy patelnie bez przykrycia.
6. Doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem. Według uznania można dodać jeszcze przyprawy curry.
Prawdziwy przepis na kurczaka curry: https://dietetyk.edu.pl/kurczak-curry-oryginalny-przepis-na-kurczaka-w-sosie-curry-z-warzywami/
Orientalny kurczak curry
Ten przepis wymaga kilku orientalnych świeżych składników.
Składniki:
- pojedyncza pierś kurczaka
- puszka mleczka kokosowego
- 2 ząbki czosnku
- mała papryczka chili (bez pestek)
- ok. 3 cm świeżo startego imbiru i kurkumy
- 2 szalotki
- 2 łyżeczki czerwonej lub żółtej pasty curry
- ok. 5 cm trawy cytrynowej
- świeża kolendra
- czarny sezam
- olej do smażenia
- sól i pieprz
Przygotowanie
1. Pierś kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni do czasu, gdy się lekko przyrumieni i przekładamy na talerz.
2. Szalotki kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Trawę cytrynową i papryczkę kroimy w drobne paski.
3. Na małym ogniu podsmażamy pastę curry. Po chwili dodajemy trawę cytrynową, szalotkę, czosnek, papryczkę. Smażymy do 5 minut i wrzucamy starty imbir i kurkumę. Po minucie dodajemy kurczaka.
4. Gdy kurczak połączy się z resztą składników, wlewamy mleczko kokosowe. Dokładnie mieszamy i zostawiamy na małym ogniu, by mleczko przeszło aromatem. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Gotowe danie posypujemy posiekaną kolendrą i sezamem.
Z czy podawać kurczaka curry?
Jak widać, kurczak curry można przyrządzić w różnych wersjach. Dodatki do curry też mogą być różne. Często serwujemy danie z białym kleistym ryżem. Ryż jest klasycznym dodatkiem, ale nie jedynym. Orientalne makarony też będą odpowiednie. Makaron sojowy lub ryżowy doskonale wchłania smak sosu. Ciekawym pomysłem jest także serwowanie kurczak curry z warzywami gotowanymi na parze.