Tłuszcz – słowo, na którego dźwięk przechodzą nas dreszcze. Kojarzymy je głównie z żywnością niezdrową i nadprogramowymi kilogramami, a tak naprawdę tłuszcze pełnią istotną funkcję w naszej codziennej diecie. O ich roli opowiada dietetyk Sylwia Witek, Prezes firmy ViVio z branży superfoods.
Zdrowe kwasy tłuszczowe vs. tłuszcze trans
Tłuszcze można podzielić na te „złe” i „dobre”. Te pierwsze powinniśmy ograniczyć – są one odpowiedzialne za wzrost ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego, sprzyjają rozwojowi cukrzycy, a także obniżają płodność. Znajdziemy je w popularnych słonych i słodkich przekąskach – chipsach, paluszkach, pączkach, ciastkach, czy wyrobach czekoladowych.
Na naszą uwagę zasługują natomiast dobre tłuszcze omega-3 i omega-6, które są ważnym elementem zdrowego posiłku. Działają m.in. przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo, przeciwnowotworowo. Są szczególnie istotne w diecie kobiet w ciąży – mają pozytywny wpływ na prawidłowy rozwój płodu, dojrzewanie układu nerwowego oraz rozwój funkcji poznawczych dziecka.
Jakie produkty jeść?
Niestety, statystyki pokazują, że dieta Polaków jest zbyt uboga w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 – mówi dietetyk Sylwia Witek – skutkuje to pogorszeniem pracy serca, czy wątroby, a w przypadku kobiet ciężarnych, może dojść do nieprawidłowego rozwoju somatycznego i upośledzenia funkcji poznawczych dziecka. Jak zatem uniknąć niepożądanych efektów? Najprostszą drogą jest wprowadzenie do diety większej ilości produktów bogatych w kwasy tłuszczowe. Najlepszym źródłem zdrowych tłuszczów są ryby: łosoś, makrela, śledź, pstrąg
i owoce morza.
Poza nimi, kwasy omega-3 i omega-6 znajdziemy w olejach roślinnych (np. rzepakowym, lnianym, kukurydzianym), a także w awokado, orzechach, migdałach i nasionach, takich jak chia lub siemię lniane.
Nie tylko od wewnątrz
Kwasy tłuszczowe, działając od wewnątrz, zbawiennie wpływają również na nasz wygląd. W pierwszej kolejności to zdrowa i piękna skóra, która po 25. roku życia zaczyna się starzeć przez utratę kolagenu. W drugiej kolejności to piękne włosy i paznokcie. Wszystko za sprawą kwasu gamma-linolenowego (GLA) oraz kwasu cis-linolowego (CLA), które biorą udział w budowie warstwy ochronnej naskórka oraz w powstawaniu cementu międzykomórkowego skóry, odpowiedzialnego za jej elastyczność i sprężystość. Kwasy te odpowiadają również za wiązanie wody w organizmie, przez co wpływają na odpowiednie nawilżenie skóry. Ponadto wspomagają odchudzanie. Regulują poziom leptyny, która nazywana jest hormonem otyłości.
Tłuszcze to więc nie samo zło, a istotny składnik naszej diety. Sięgajmy po nie, by wzbogacić naszą dietę, a zauważymy ich pozytywny wpływ na nasze zdrowie i wygląd – dodaje dietetyk Sylwia Witek, Prezes firmy ViVio z branży superfoods.